Nediću bi sudila i vlada u Londonu

Nikola Belić, objavljeno u Politici u sredu 10. februara

Advertisements
nedić smotra

Nedićev režim je odgovoran za različite oblike zločina nad velikim brojem stanovnika Srbije koji su bili pripadnici srpskog naroda, što sud svakako ne bi trebao da ignoriše.

Objavljeno u Politici u sredu 10. februara, autor: Nikola Belić.

nedić smotra
Milan Nedić vrši smotru pripadnika Ljotićevog dobrovoljačkog korpusa. Izvor: http://www.politika.rs

Po rečima M. Radanovića međutim ovde nije uvršteno sve što je on rekao. npr. nije uvršteno Nedićevo pismo Baderu u kom navodi da se u logoru u Osnabriku (logor za jugoslovenske zarobljenike iz Aprilskog rata) nalaze preko 300 Jevreja i nešto levičara. Rečeno je da nije bilo mesta (Belić). Ovako je to bilo formulisano:

“Nedić je 22. juna 1942. uputio pismo nemačkom komandantu u Srbiji, generalu Baderu, u kom ga upozorava da se u zarobljeničkom logoru za vojnike Vojske Kraljevine Jugoslavije u Osnabriku nalazi oko 340 Jevreja i izvestan broj komunista među oficirima i podoficirima i da bi njegova vlada bila “naročito zahvalna da se protiv levičarskih i jevrejskih elemenata preduzmu mere.” Nedićevi govori i kvislinška štampa karakteristični su, pored ostalog, i po antisemitskoj retorici. Takva retorika u okviru kvislinške propagande korišćena je kako bi normalizovalo stanje koje je podrazumevalo masovne zločine. Pored svega toga, Nedićev režim je odgovoran za različite oblike zločina nad velikim brojem stanovnika Srbije koji su bili pripadnici srpskog naroda, što sud svakako ne bi trebao da ignoriše.”
Ceo tekst možete pričitati na adresi: